mi se spunea blondi

paulo coelho – aleph

In Jurnal cultural on ianuarie 10, 2012 at 10:17

„cînd mă plîngeam că nu reușesc să rămîn mult timp într-un singur loc, oamenii se minunau: păi e atît de bine să călătorești. păcat că eu nu am bani pentru așa ceva. să călătorești nu e niciodată o chestiune de bani, ci de curaj. am petrecut o mare parte din viață colindînd lumea ca un hippy: ce bani aveam eu pe-atunci? de niciun fel.”

„dacă eu cred că voi învinge, va crede și victoria în mine. nicio viață nu e întreagă fără un dram de nebunie.”

„un bărbat care are nevoie de bani, îl roagă pe patronul său să îl ajute. patronul îl provoacă: dacă va petrece o noapte întreagă pe vîrful muntelui, va primi o mare recompensă, dar dacă nu va reuși, va trebui să lucreze pe gratis. ieșind din prăvălie, a văzut că sufla un vînt înghețat, l-a apucat frica și s-a hotărît să îl întrebe pe prietenul lui cel mai bun, aydi, dacă nu era o nebunie să țină pariul acela. după ce s-a gîndit puțin, aydi a răspuns: am să te ajut. mîine, cînd vei fi în vîrful muntelui, privește înainte. eu am să fiu pe vîrful muntelui învecinat, voi petrece toată noaptea cu un foc aprins pentru tine. uită-te la foc, gîndește-te la prietenia noastră și asta îl va ține aprins. ai să reușești și după aceea am să-ți cer ceva în schimb. ali a trecut proba, a primit banii și s-a dus la prietenul lui acasă: mi-ai spus că vrei o răsplată. aydi a răspuns: da, dar nu în bani. promite-mi că, dacă vreodată un vînt rece va trece prin viața mea, vei aprinde pentru mine focul prieteniei.”

„dar eu m-am născut pelerin. chiar dacă sunt cuprins de o lene imensă, sau de dorul de casă, după ce fac primul pas sunt captivat de simțămîntul călătoriei. … nu reușesc să stau de vorbă cu sufletul meu decît atunci cînd ne aflăm în deșerturi, în orașe, pe munți, pe șosele.”

„aikido nu este propriu zis o luptă. întotdeauna încercăm să ne calmăm spiritual și să căutăm sursa de unde pornește totul, îndepărtînd orice urmă de răutate ori de egoism. dacă rămîi mult timp preocupat să descoperi ce e bun sau ce e rău în semenul tău, vei uita de propriul tău suflet și vei fi epuizat și înfrînt de energia cheltuită judecîndu-i pe alții.”

„- dar știi că el era…

– nu contează ce era, ci cum își manevra forța. mi-a plăcut stilul lui de luptă, iar lui i-a plăcut al meu. asta-i tot.”

„mi-e frică de frica mea. îmi cer iertare mie însămi, nu pentru că sunt aici, ci pentru că am fost mereu egoistă în durerea mea. în loc să iert, am căutat răzbunarea. nu pentru că eram mai puternică, ci pentru că întotdeauna m-am simțit mai slabă. în timp ce-i răneam pe ceilalți, mă răneam și mai mult pe mine însămi. umileam, ca să mă simt umilită, atacam ca să mă simt siluită de propriile mele sentimente. (hilal)”

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: