mi se spunea blondi

osho – cartea despre nimic

In Jurnal cultural on Ianuarie 5, 2012 at 14:21

„dacă ochii nu au în spate o minte, ei nu fac altceva decît să reflecte realitatea. altfel spus, nu fac decît să privească, fără să spună: cutare lucru este bun, cutare este rău. ei nu condamnă și nu apreciază. realitatea devine astfel limpede și nimic nu mai trebuie făcut. asta înseamnă iluminarea: această claritate a privirii, acești ochi lipsiți de opinii și de prejudecăți.”

„vederea este directă. la fel și atingerea. gîndirea este întotdeauna indirectă. de aceea ea ratează întotdeauna realitatea. un îndrăgostit poate cunoaște realitatea. la fel și un dansator sau un cîntăreț, dar un gînditor o va rata în permanență.”

„vederea, mișcarea, dansul, pictura – toate acestea înseamnă înainte de toate acțiune. atunci cînd acționezi, intri automat în contact cu realitatea. de aceea, rafinați-vă acțiunile, nu renunțați la ele. atunci cînd acționați, fiți în totalitate prezenți, căci acțiunea reprezintă pasajul de trecere prin care vă apropiați de realitate, iar realitatea se apropie de voi.”

„dacă altcineva este furios, este problema lui. dacă te insultă, este problema lui, nu a ta. dacă te afli într-o stare de liniște interioară autentică, nimic din exterior nu te poate tulbura. voi nu vă aflați nicio clipă într-o astfel de stare. de aceea vă folosiți de orice pretext, pentru a vă ieși din minți. de fapt, fierbeați și înainte în interior, dar nu aveați încă un motiv să explodați.”

„oglinda nu poate spune: această femeie este frumoasă, doresc să o oglindesc, sau: această femeie este urîtă, nu doresc să o oglindesc. ea nu are opinii personale. tot ce știe ea să facă, este să oglindească. aceasta este natura ei. în lume nu există însă numai oglinzi, ci și plăci fotografice. ele oglindesc realitatea, dar numai o singură dată, după care se cramponează de reflexia lor. mintea este exact ca o placă fotografică: ea oglindește realitatea, dar numai o singură dată, după care se cramponează de reflexia sa. devine astfel purtătoarea unei informații moarte, de care nu vrea să se mai despartă. după ce reflectă realitatea din fața ei, oglinda redevine goală, gata din nou să reflecte noua realitate care îi apare în față. oglinda nu are opinii personale. … adevărul este aici și acum, el nu este o teorie, ci o realitate care trebuie experimentată. nu te poți gîndi la el. cu cît te vei gîndi mai mult, cu atît mai mult îl vei rata.”

 

 

 

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: