mi se spunea blondi

paternitate la minut

In Jurnal de zi cu zi on Decembrie 22, 2011 at 08:52

pe cînd mă aflam încă în scurta vizită prin america, am văzut într-o după masă o emisiune pe unul din canalele de acolo. nu am reținut nici canalul și nici numele emisiunii. dar am prins ideea 🙂 diverse persoane în diverse calități, solicitau să se facă teste de paternitate diverșilor bebelași care apăreau și ei, cu această ocazie, la televizor. motivele erau și ele … diverse: ea este proaspăt căsătorită cu el, au împreună 2 copii, dar ea nu este sută la sută convinsă că cei doi copii sunt ai lui. el vine, află pe scurt tărășenia, îi aruncă verigheta, pleacă, moderatorul aleargă după el, haideți, domnu, dacă tot ați venit în emisiune. el se întoarce, stă țapăn pe canapea lîngă ea. moderatorul deschide plicul în care, spune el, se află soarta acestei familii și citește plin de importanță cum, primul născut al familiei, numele …, este copilul tatălui legitim, adică proaspătului soț al fericitei mame. tatăl izbucnește în lacrimi, dar se stăpînește, își mușcă buzele și ascultă al doilea verdict. în cazul paternității celui de-al doilea născut, tatăl acestuia este … pauză de efect. publicul își ține respirația, tatăl are o figură încrîncenată, mama una aparent resemnată. cum spuneam, tatăl este tot tatăl legitim. care sare de pe canapea, o îmbrățișează pe soție, o iartă, o roagă să îi pună verigheta la loc, pe degetul inelar, să nu îl mai mintă de acum niciodată, să nu mai existe niciun secret între ei (o fi posibil așa ceva??), după care pleacă amîndoi ținîndu-se strîns, unul de celălalt.

acesta e un caz. urmează altul, în care el nu e convins că e tatăl celor trei copii pe care îi are cu ea. publicul privește pozele copiilor lîngă cea a tatălui. fiecare își dă cu părerea dacă seamănă perfect/ identic/ izbitor, aduce cu sau nici măcar nu aduce cu presupusul tată. ea este rănită de bănuiala lui, dar demnă. verdictul e clar: paternitatea tuturor copiilor este atribuită tatălui, care, la insistențele publicului, se aruncă în genunchi și sărută piciorele soției. (cu acest prilej am observat că cei care veneau în emisiune, erau primiți pe un covor – nu, nu cel roșu – dar pe care pășeau doar după ce își scoteau încălțămintea).

în următorul caz, vin ele două, fiecare cu cîte un bebelaș adorabil, acuzîndu-l pe el că le-a mințit și le-a manipulat. el, cu o mutră absolut imberbă, jură că cel două sunt niște … beep. apoi se proiectează pozele copiilor alături de poza lui și mamele sar ca două leoaice și cer confirmarea din partea publicului: nu-i așa că seamănă absolut perfect? ca două picături de apă? după ce publicul se mai calmează, moderatorul se întoarce spre el și îl întreabă: dar dacă, totuși, copiii sunt ai dvs? la care el clatină vehement din cap. la fel de bine ar putea să fie ai încă nu știu cîtor bărbați, cu care știu eu sigur că femeile astea și-au făcut de cap. moderatorul nu se lasă: dar dacă, totuși… și el spune că le va da pensie alimentară și va fi un tată exemplar. concluzia venită la plic: tînărul cel imberb este tatăl ambilor copii. la care ele dau buzna spre el, iar el surîde puțin tîmp.

pentru a nu fi acuzată de misoginism (nici eu și nici emisiunea) să vorbesc și de ultimul caz, cel în care copilul nu este al soțului. soția izbucnește în hohote de plîns, pare să își piardă simțirea, prăbușindu-se lin pe covor, în timp ce el dă neputincios din cap, spunîndu-și parcă sieși: doamne, și cît am iubit-o.

după vreo jumătate de oră, cazurile începeau să mi se amestece în cap. aș fi vrut ceva mai detaliat prezentate lucrurile, apoi mi-am dat seama că am devenit amatoare de senzații căpătate pe bandă rulantă și că nu știu unde se termină regia și începe realitatea. asta dacă e vorba de o realitate sau de o regie sau de un montaj sau de altă realitate…

 

Anunțuri
  1. Reblogged this on Basil Wheel.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: