mi se spunea blondi

dalai lama și nelson mandela

In Jurnal călător, Jurnal de zi cu zi on Decembrie 6, 2011 at 16:46

plouă în America. după ce au venit ploile în India (chestiune livrescă doar), acum au poposit și în America. unde e cald, mult mai cald decît ar fi normal pentru această perioadă a anului (ce repede intrăm în clișee).

apropo de clișee: suntem obișnuiți cu fast food-ul. dar noțiunea poate fi cu siguranță lărgită: fast life, fast thinking…

gîndim superificial și foarte rapid. atît de rapid, încît nu ne dăm seama că, de foarte multe ori, emitem fără acoperire judecăți de valoare care nici măcar nu ne aparțin. sunt prea puține opiniile absolut fondate, bazate de informații, cunoștințe, fapte, experiențe. în general ne bazăm opiniile pe ceea ce credem (de fapt, ceea ce se crede…), ceea ce ni s-a spus, ceea ce am auzit (știu foarte sigur din auzite, nu?) și lucrul acesta îl facem absolut instinctiv. spre exemplu auzim de o tipă care se pare că ar fi avut treabă cu un tip. aha, care va să zică ea e o profitoare. pentru că se pare că ar avea un prieten oficial, pe care îl ignoră sau îl ține de fraier. aha. și cel cu care e posibil să se fi încurcat, s-ar părea că are familie. vai, ce femeie, ce caracter. și măcar de-ar fi bună, dar e grasă și urîtă și …. etc, etc, etc.

cam așa facem. luăm vreo două aspecte, ne imaginăm mult, ascultăm și mai mult din ce zice lumea și ne apucăm să judecăm fără milă. că doar persoana respectivă, presupunînd că face ceea ce face, nici nu merită milă… nu merită nimic. că știm noi foarte bine persoane de genu…

și acum hai să luăm o pauză, să stăm strîmb și să judecăm drept. o părere personală e absolut necesar să avem. dar, dacă vrem să trecem la represalii verbale (prim emiterea de judecăți de valoare), este bine să avem mai mult decît o  părere personală. mai mult decît mi se pare, sau cred că…

ar fi de dorit să știm sigur. în momentul în care știm sigur, trebuie să luăm încă o pauză și să vedem dacă pe noi ne interesează / afectează direct ceea ce știm. foarte posibil să descoperim că, în cele mai multe dintre cazuri, nu avem nici cea mai mică treabă cu ceea ce se întîmplă.

dacă totuși decidem că ne afectează și trebuie să luăm măsuri, iar asta înseamnă să emitem judecăți de valoare traduse prin critică, atunci vine partea cea mai sensibilă. să criticăm cu toleranță, cu căldură și cu umanitate.

da, mă repet, așa-i? 🙂

critica vehementă, cu caracteristici de vitriol, nu are în general niciun rezultat pozitiv. îl împroșcăm pe celălalt cu frustrările noastre și cam atît. și frustrările oricum se vor întoarce tot la noi. pentru că țin de noi. celălalt e doar cutia de rezonanță. dar nu e cauza.

plus că nu suntem superiori. ne credem. ne place să ne credem. ne face bine să ne credem superiori, ne gîdilă orgoliul, dăm bine în proprii ochi. dar, per ansamblu, pînă și simplul fapt că simțim nevoia să ne comparăm (comparație de pe urma căreia trebuie să ieșim superiori) arată dubiile noastre. dacă am fi fără putință de tăgadă superiori, nu ne-am mai compara niciodată. n-am avea de ce.

cine e fără pată, să arunce primul piatra. numai că:

1) nu e nimeni fără pată.

2) și dacă ar fi cineva fără pată, acela nu ar arunca niciodată piatra.

așa că atunci cînd criticăm, undeva în niște profunzimi tenebroase, pe noi ne criticăm. chiar dacă nu vrem să acceptăm așa ceva nici în ruptul capului. măcar de dragul acestei idei, s-o lăsăm mai moale cu critica dură și intransigentă. să manifestăm un dram de clemență.

să căutăm partea frumoasă din orice om.

poza nu e de data asta pentru blondi cea superioară. ci pentru tovărășia ei 🙂

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: