mi se spunea blondi

pe scenă

In Jurnal cultural on noiembrie 14, 2011 at 10:33

primesc la începutul săptămînii trecute vestea că o piesă în care am rolul feminin principal urmează să se joace în cîteva zile. trec peste reproșurile pe față care mi s-au făcut: cristina, să nu te superi, dar tu ești slabă. (bine, am slăbit în ultimul rînd, dar mă tem că nu la asta se referea persoana cu pricina). trec peste replicile mele, pline de o argumentație logică, expuse cu voce de cap (din aceea foarte ascuțită): nici nu am cum să fiu bună, cîtă vreme nu am beneficiat de repetițiile absolut necesare. trec peste ambiția nemăsurată care m-a făcut să stau 4, 5 ore în picioare și să fac teatru la laptop 🙂 și ajungem la spectacolul propriu zis.

vineri seară, în poiană. se pregătesc decorurile.

încep să am emoții din ce în ce mai mari. mă uit în disperare peste text, dar rîndurile îmi zboară în fața ochilor ca frunzele toamna tîrziu, cînd s-a pornit vîntul. colegii mă îmbărbătează. eu mă așez pe unul din fotoliile de piele pe care voi sta mai mult de trei sferturi de oră.

sunt din ce în ce mai stresată. mă uit într-o oglindă mare și încerc să îmi corectez repirația. să inspir și să expir larg. generos. începem? începem. se face o scurtă prezentare a ceea ce va urma. mă duc după panourile improvizate și sufleorul mă calmează. va fi bine. ce naiba să fie bine? mă gîndesc eu, în timp ce zîmbesc strîmb. doamne ajută. gata.

ies de după paravan. intru pe scenă. mă izbește lumina puternică a celor două reflectoare. beneficiez însă de faptul că, dată fiind lumina respectivă, nu văd publicul. e ca și cum am face o repetiție. mă așez confortabil în fotoliu  picior peste picior. mă simt relativ bine. mă concentrez să vorbesc tare, rar, cu dicție. capra crapă piatra-n patru. crăpa-i-ar capul caprei cum a crăpat ea piatra-n patru. cred că e destul de bine.

la un moment dat am primul atac de panică. dacă nu voi spune nimic? dacă am uitat tot și nu voi mai putea sa spun niciun cuvînt? dacă partenerul meu mă va întreba ceva și eu voi tăcea? tîmp… mă concentrez să văd dacă aud ceva din ce îmi spune sufleorul. oare nu suflă? la naiba, nu aud absolut nimic. uf. momentul de panică trece. îmi rostesc replicile cu aplomb. nu știu cum joc. e clar că nu trăiesc ceea ce joc. dar măcar vorbesc tare și clar. și ies din scenă atunci cînd trebuie și și pe unde trebuie să ies.

am terminat cu primul act care a fost cel mai greu. colegii din spatele paravanului îmi fac semn că totul decurge foarte bine. păi ce să spună? normal că așa trebuie să spună. caut textul meu. nu îl găsesc. iau un alt text. dispunerea în pagină e alta. îmi dau seama că nu mă ajută. probabil că am folosit memoria fotografică mai mult decît mi-am dat seama. fac rost de textul meu. repet.

intru din nou. spun. cred că ce trebuie. ies din nou. scena cea improvizată nu are cortină. așa că nu are ce să cadă între acte. și totul pare să se precipite. interesant e că nu realizez nimic. nu aud ce mi se suflă. oare chiar mi se suflă? nu aud reacția publicului. nu aud nimic, cu excepția replicilor care mi se dau.

gata. am dat ultimile replici. am ieșit din scenă. ies la aplauze. văd abia acum nu știu ce cablu de la reflector. bine că nu m-am împiedicat de el. m-au aplaudat. o fi fost numai din politețe? n-are importanță. am uitat doar vreo două replici. mi-am dat seama că le-am uitat din momentul în care urma să spun. știam că trebuie să spun ceva, dar nu mai știam ce. am sărit. a fost bine una peste alta.

am respirat și eu de-adevăratelea doar după o oră jumate. a început să mă doară capul infernal. am ajuns acasă. n-am putut să savurez niciun succes. am adormit cataleptic.

doamna tzeni ferekis, greu al naibii la teatru…

 

Reclame
  1. […] scenă « ! Posted by incaunipocrit on noiembrie 14, 2011 pe scenă « !. Share this:StumbleUponDiggRedditTwitterFacebookEmailPrintLike this:LikeBe the first to like this […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: