mi se spunea blondi

Focșani

In Jurnal călător on Iulie 4, 2011 at 09:17

ați fost vreodată la Focșani?

uitîndu-mă de zor pe hartă (recunosc, google map, deși mi-am spus clar că trebuie să am o hartă a româniei de-adevăratelea în mașină) după o destinație relativ apropiată și nouă, am realizat că nu am fost niciodată la Focșani. zis și făcut. am urmărit cu privirea cele două trasee posibile prin sud, adică Brașov, Nehoiu, Gura Teghii, Focșani, traseu indicat de google map și care era cel mai scurt. varianta a doua, mult mai clasică pentru mine: Brașov, Nehoiu, Buzău, Focșani. mai mulți km, dar drumuri naționale.

am pornit la drum. la Nehoiu ne-am oprit mai intîi într-un magazin universal. mi se pare extrem de pitoresc să petreci vreun sfert de oră într-un astfel de magazin, unde găsești tot ce vrei și ce nu vrei. în final nu am cumpărat nimic, dar am putut urmări auditiv nu știu ce emisiune de scandal transmisă la televizorul suspendat deasupra rafturilor înțesate cu mărfuri. studiam umerașe cu bluzițe înflorate și … îmbulinate și auzeam cum mama lui află pentru prima dată de existența ei, ea, care il avea drept prieten nu numai pe el, ci și pe încă unul. hmmm… am căutat pe post de suvenir o ojă neagră cu urme argintii, dar nu am găsit. am părăsit magazinul universal și am pornit mai departe spre Focșani.

din Nehoiu am făcut stînga către Gura Teghii. nu am mers însă pe acea variantă decît vreo 2,3 km, pe un drum județean cam de țară… ne-am reîntors în drumul principal, am făcut o escală la Hanul Măgura, unde am mîncat o ciorbiță de burtică și o pastramă de oaie cu mămăligă, am renunțat din considerente … cronofage la achiziția cîrnaților de Pleșcoi (rămîne pe data viitoare) și am ajuns la Buzău. unde erau 20 de grade la ora 21, doi tineri mergeau pe mijlocul străzii și derulau o panglică ??, oamenii jucau table în fața porții, unde mai vindeau și niște vișine.

din Buzău am ieșit spre Focșani unde am ajuns pe la ora 22.

am căutat centrul din Focșani. periferiile erau marcate de bidoane mari cu vin. centrul era semnalizat printr-un semn mare de accesul interzis. ne-am învîrtit cu mașina pe niște străduțe și, cînd să ne dăm jos, a început să plouă. așa că am căutat un chioșc, am luat un suc și o înghețată și ăsta a fost Focșaniul.

pe drumul de întoarcere am avut din nou de optat între varianta mai lungă: Focșani, Adjud, Onești, Oituz, Brașov sau cea mai scurtă, care tăia munții: Focșani, Ojdula, Tîrgu Secuiesc, Brașov. de data asta am ales-o pe cea de a doua și am nimerit ca oiștea lui Ieremia în gard. porțiunile de drum foarte bun (pline și cu indicatoare care te ațîțau prin promisiunea parfumului bahic: Panciu, Odobești) alternau cu cele de drum forestier, precum și cu cele de drum de țară sau de drum care avea neapărată nevoie de reconstruire… peisajul tot ce se poate să fi fost deosebit, dar era noapte și evident că nu exista nicio semnalizare a drumului, care să ne permită să vedem altceva în afară de gropile multiple din șosea. am văzut în schimb vreo 3 vulpițe și un animal ceva mai mare care a zbughit-o rapid în pădure. să fi fost un … ornitorinc? 🙂

cînd ne-am văzut în drumul principal care veneau dinspre Oituz am avut senzația că suntem pe circuit. Tîrgu Secuiesc, Moacșa, Ozun, Lunca s-au perindat cu viteză. aș mai fi poftit la un kurtos, dar am ratat singura tarabă deschisă la 1 noaptea.

ei, bine, am fost la Focșani? am fost. data viitoare va trebui să ascult de sfatul celor mai experimentați și să nu merg în expediție off road decît echipată pentru off road, nu?

și să nu uit să iau aparatul foto, care mă aștepta cuminte pe birou.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: