mi se spunea blondi

apres ski

In Jurnal călător on Februarie 23, 2011 at 12:41

un concediu de ski nu este complet fără apres ski.

noțiunea de apres ski este necunoscută la noi. în austria însă, apres skiul este o treabă foarte serioasă, cel puțin la fel de serioasă ca alunecatul de zor pe pîrtii în timpul zilei.

sa vă spun cum stau lucrurile. la ora 4 și un sfert se închid instalațiile pe cablu. la ora 4.30 – 4.45 are loc ultimul control al pîrtiilor. ceea ce înseamnă că toată lumea coboară la poalele munților. ei, bine, chiar acolo, la buza pîrtiei, se află micile baruri denumite apres ski, sau after ski, care pot fi în aer liber sau închise.

prin ce se diferențiază net un astfel de local de un bar obișnuit, prin:

muzică.

în general se cîntă muzică tiroleză, despre donner, despre calul cel roșu, despre ce zi frumoasă, despre părul cel blond. subiecte … grele, dar savuroase și extrem de antrenante ca ritm muzical, chiar dacă tiroleza sună foarte aproape de … chineză. exagerez desigur, a vorbit frustrarea din mine cauzată de neînțelegerea cuvintelor cheie din melodii.

și ca să nu vorbim doar vorbe, să lăsăm muzica să cînte, doamnelor și domnilor:

bun, asta ca să aveți o idee despre muzica tiroleză. evident că dacă ascultați melodia la birou de exemplu, s-ar putea să nu vă lăsați prinși de ritmul galopanto-frenetic al calului cel roșu. dar ia imaginați-vă cu o bere albă nefiltrată. ei, ce ziceți? și așa ajungem la al doilea lucru care face diferența

băutură.

în general bere. hefeweizen bier, de exemplu. băută la pahar, la halbă sau la metru. da, un metru pe verticală de bere nefiltrată, rece și bună.

dar, poate fi și gluehwein (vin fiert) sau cocktailuri. hmmm, reprezentativ mi se pare „der flying hirsch” (cerbul zburător). modalitatea de servire este următoarea: o sticluță mică de jaegermeister se introduce într-un pahar cu energizant, de regulă redbull. îl dai peste cap și pregătește-te să vezi ce ritm unic are melodia de mai sus.

apropo de shoturi, se mai poate bea și stroh. apropo de cocktailuri, încercați „die heisse witwe” (văduva fierbine).

noi am adus o notă de autonomie prin sticla de transilvanicum palmată?!? discret ?!?

pentru cei care nu consumă alcool, se poate bea spezi (combinația de pepsi cu fanta) sau țitronadă fierbinte. sau băuturi nealcoolice clasice.

dans.

combinația de muzică și băutură conduce inevitabil la dans. chiar dacă cei mai mulți sunt în clăpari. chiar dacă poate s-au coborît zeci de km de pîrtii. nu mai contează. se dansează de zor, pe scaune, pe mese, printre mese, prin tot barul cu un fel de trenuleț ca la pinguinul nostru.

socializare.

toată lumea poate vorbi cu toată lumea. nu contează că nu se cunoaște limba germană. sau engleză. se zîmbește mult, se discută – după cum spuneam, barierele lingvistice cad vertiginos – se dansează, se fac poze. fiecare cu fiecare. nu doar cei dintr-un anume grup. toți din tot barul. like a big happy family. a big happy family.

singura problemă ar fi doar că apres skiurile se închid pe la ora 8, maxim 8 jumate, cînd atmosfera este încinsă rău. așa că, înapoi la cabană.

eventual pentru o petrecere privată… o, da.

ps. cu siguranță acest post ar fi fost muuult mai sugestiv, dacă atașam și poze. data viitoare.

pînă atunci, vă invit la un donner. audiție plăcută și poftă bună. pardon, mahlzeit!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: