mi se spunea blondi

bridget jones – la limita rațiunii

In Jurnal cultural on Februarie 1, 2011 at 15:56

lecturat și al doilea roman, cu același personaj bezmetic, real și simpatic.

interesant este că romanul cu numărul 2, scris în continuarea primului, îl surclasează. redundanța de care aminteam în ceea ce privește jurnalul este prezentă și aici, dar contorizările la alcool, țigări și calorii sunt completate și de altele: spre exemplu minute de cînd nu a mai făcut sex, respectiv cîteva milioane.

personajul se aberează cu artă (s-ar putea vorbi de o chintesență a aberațiilor:)). există momentul crucial al alegerilor, cînd bridget simte că trebuie să se afirme ca cetățean absolut conștiincios, cu toate că nu are nici cea mai mică treaba cu politica. în final, din motive birocratice destul de încîlcite, nu mai ajunge să voteze și simte nevoia să treacă absolut neobservată pe stradă și să se autoflageleze, plină de rușine pentru eșecul afirmării ca cetățean model.

personajul se simte atras și de un meci de fotbal, pe care îl urmărește împreună cu una din prietenele ei cele mai bune, dar din care nu știe la final nici măcar cine a jucat.

ca să nu mai amintim de lecția de geografie: cu cine se învecinează Germania? dar cine mai are nevoie de cultură generală în zilele noastre?

romanul este și mai coerent, mai legat, cu un fir epic elaborat față de prima carte.

observația pe care aș avea-o de făcut, este că, în anumite puncte, a semănat multișor cu „sex and the city”.

în rest, finalul a umanizat relații și personaje care evoluaseră bizar (mama lui jones cu deplasările ei în kenya și cu aducerea unui „protejat” în londra, tatăl ei care devine alcoolic, vizita celor doi din nou în kenya unde tatăl se plimbă cu vehicolul acvatic al „protejatului” repatriat).

cartea se termină cu participarea la nunta lui jude cu ticălosul de richard, cu o ofertă de lucru tentană pentru bridget și cu propunerea lui marc (iubitul cu care ea se împacă) de a pleca in california. sau nu, că se amînă cazul din california, în thailanda. motiv numai bun pentru bridget să își aprindă o nouă (a cîta? nu știm, dar ea știe sigur) țigară.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: