mi se spunea blondi

shogun

In Jurnal cultural on Ianuarie 12, 2011 at 23:41

am terminat de vizionat mini-seria shogun.

destul de bine realizată, au lipsit însă:

-momentele artistice inserate în roman (în film apare doar poemul de moarte al lui Yabu-san, înainte ca acesta să comită seppuku; în carte apăreau însă mult mai multe poeme, spre exemplu, competiția de haiku de la aniversarea doamnei Ochiba);

-disimulările lui Toranaga, precum și explicarea lor;

-redarea mai în amănunt a unor obiceiuri japoneze: ceremonia ceaiului

-explicitarea filosofiei de viață a japonezilor: karma

dincolo de aceste aspecte, există o scenă prezentată total diferit în film față de carte. omi-san este un samurai destoinic, care își îngăduie însă o pasiune total nejaponeză în ceea ce o privește pe curtezana renumită pentru frumusețea ei (și nu doar) kiku-san. în roman, toranaga cumpără contractul curtezanei. știe de dragostea care există între cei doi și meditează dacă să îi facă acest cadou (oferirea contractului curtezanei) lui omi-san, iubitului ei.  decizia lui toranaga este totuși aceea de a nu i-o încredința lui omi-san pe kiku-san. samuraiul înțelege și respectă această decizie. kiku-san era pentru el călcîiul lui ahile, punctul lui uman, vulnerabil. în momentul în care ea este pierdută pentru el, samuraiul se poate dedica sută la sută îndatoririlor lui.

soluția aleasă în film este una diametral opusă. toranaga i-o face cadou pe kiku-san pilotului, spunîndu-i că femeia îi aparține și poate face orice cu ea. anjin-san îi oferă contractul lui omi-san. este o variantă nejaponeză, dar mult mai de înțeles pentru noi. dacă mariko-san, iubita pilotului a murit, acesta dă posibilitatea unei alte perechi de îndrăgostiți să rămînă împreună, ca un fel de continuare a dragostei de care el a avut parte atît de puțin timp.

(legendă: anjin-san=pilotul :))

din biletul de adio al lui mariko:

tu. te iubesc.

restul e … karma.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: