mi se spunea blondi

doamne, ţucă-te 2

In Jurnal de zi cu zi on Decembrie 30, 2009 at 09:49

pălincă de zalău. de vreo 40, 50, 60 de grade. sau, şi mai simplu, fără număr. oameni care te cheamă la masă şi scot apoi vinul cel mai bun care se toarnă în pahare. şi când te pregăteşti să pleci, nu poţi să îi laşi omului ruşinea în casă, respectiv vinul în pahar. vin roşu, rubiniu, uşor sifonat, foarte aromat. vin alb de 5 ani, tare, gata oricând să te pună în cap. cornată. băută din pahare ca degetarele, numai bune de dat pe gât. şi, doamne, cum pot să alunece. ospitalitate din tot sufletul, omenie fără margini. nici nu ai ajuns bine la casa omului, că te şi pomeneşti la masă cu paharul dinainte şi cu pecia, chifteluţele, bucăţile de şniţel desfăşurate în faţa ochilor. şi cu prăjiturile de casă. gătite de mâini harnice. „da poftiţi la noi. da se poate să nu serviţi un pahar de vin?” desigur că nu se poate. badiucu vasile a condus în tinereţea lui un abator. mâinile vânoase învârt stângaci clopul. în timp ce se „corindă.” cu soţ, soţie, noră, cumnat, prunc… cu mic, cu mare. like a big happy family.

uliţele desfundate s-ar fi cerut poate acoperite cu zăpadă, pentru asigurarea pitorescului crăciunului. aşa, erau doar acoperite de paşii fericiţi ai celor plecaţi cu corinda. o amintire ţâşnită din neant: „bunicule, da poate mai ai tu nişte cunoştinţe pe la care să mai mergem.” se ajunsese deja la capul satului.

mămăligă cu brânză şi cu lapte de bivoliţă. plăcintă cu brânză sărată de dimensiunile unei clătite. oile, bivolii, iepuraşii, stupii de albine, câinele cu un ochi total diferit de celălalt, omul care-mi spune ce femeie pe cinste sunt, bărbaţii şi femeile cu mîinile aspre, cu vocile puternice, îmbrăcaţi în hainele bune, de duminică. mie îmi place aia galbină. mai zi-ne una cu cetera. de unde vreţi voi. de la olt, de la buzău, de la hunedoara, din moldova. siminog siminog… uite brâul trece râul.

în patul comod, cu pătura aspră dar călduroasă de pe mine, mă uit de zor printre ramurile copacului din dreptul ferestrei , aşteptând cu nerăbdare dimineaţa, sperând din tot sufletul ca această noapte să nu se termine niciodată.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: